Däck och fälg
– bilens grundval

Välkommen att boka ditt hjulskifte på någon av våra anläggningar nedan.

Bilens säkerhet, prestanda och komfort påverkas av vilka däck och fälgar du väljer. Tveka inte att höra av dig om du behöver råd kring vilka däck och fälgar som är lämpligast för din bilmodell och dina behov.
På vår verkstad kan vi hjälpa dig med allt som rör både däck och fälg. Vi hjälper dig att balansera hjulen och skiftar hjul-paren när det är dags för vinter- eller sommardäck. Boka tid gör du enklast online via länken nedan.

Behöver du hjälp att boka? Kontakta kundtjänst så hjälper vi dig. Klicka här >

Försiktighetsåtgärder för allas säkerhet

Vi på Bilia Toyota tycker att det är viktigt att ta vårt ansvar i rådande situation och hjälpa till att begränsa spridningen av Covid-19. Av omtanke om din och vår hälsa har vi tagit extra försiktighetsåtgärder för att ditt besök hos oss ska kännas så tryggt som möjligt.

Försiktighetsåtgärder för allas säkerhet

Vi på Bilia Toyota tycker att det är viktigt att ta vårt ansvar i rådande situation och hjälpa till att begränsa spridningen av Covid-19. Av omtanke om din och vår hälsa har vi tagit extra försiktighetsåtgärder för att ditt besök hos oss ska kännas så tryggt som möjligt.

Däckhotell

Slipp logistik- och förvaringskrångel. Alla våra anläggningar erbjuder däckförvaring så att du kan checka in de däck som inte används för säsongen.

Däckbyte

När det är dags att byta till vinter- eller sommardäck bokar du enkelt tid för däckbyte hos oss via länken ovan.

Fälgar

Från fabrik är din Toyota utrustad med originalfälgar, speciellt framtagna och utprovade för din bil. Vill du sedan hitta ett par nya fräscha fälgar till sommardäcken eller ha ett par kompletta vinterhjul, har vi ett brett utbud av originalfälgar att välja mellan. Samtliga av Toyotas originalfälgar har 3 års garanti avseende material- eller tillverkningsfel.

Däckleverantörer

Vi hjälper dig gärna göra rätt val av däck. Vi arbetar med ledande leverantörer som Nokian, Pirelli, Gislaved och Continental.

Tips! Förvara däcken torrt, mörkt och svalt så håller de längre. Trava dem på hög, eller häng upp hjulen med fälgar. Tvätta bort smuts och vägsalt.

Hur väljer jag rätt däck?

En fråga de flesta ställer sig och det finns mycket att tänka på när man ska välja däck. Sedan några år tillbaka har EU infört en obligatorisk däckmärkning som visar däckens bränsleeffektivitet, våtgrepp (bromsförmåga) och bullernivå. Det gör det enklare för dig att jämföra olika däck och välja däck utifrån däckens egenskaper. En bra riktlinje är att man får vad man betalar för.

Tre saker du bör tänka på – kvalitet, klimat och körsätt.

Snåla inte på säkerheten när du köper nya däck. Däcken är en viktig säkerhetsutrustning och bilens enda kontakt med vägen. Väljer du däck utefter kvalitet, klimat och körsätt så är du redan en bra bit på väg.

Kvalitet för bästa säkerhet.

Däck av hög kvalitet minskar både bromssträckan och bränsleförbrukningen. Men alla däck har olika egenskaper. Mjukare gummi ger bättre väggrepp men slits snabbare. Styvare stomme ger bra stabilitet men sämre komfort eftersom man känner av vägens ojämnheter mer. Tänk därför igenom vilka egenskaper du värdesätter allra mest.

Klimatet ställer höga krav.

Vårt nordiska, och mycket varierande, klimat ställer höga krav på däcken. Regn ökar risken för vattenplaning, samtidigt som sikten minskar dramatiskt. Och på våta vägar är bromssträckan upp emot tre gånger så lång som på torrt väglag. Särskilt på vintern sätter vädret däcken på prov. Välj därför däck utefter det väglag du mestadels kör på – vått, torrt, slask, is eller snö.

Välj utefter körsätt.

Ligger du länge på landsväg? Eller växlar du mellan motorväg och att sitta still i stadstrafiken? Ditt körsätt avgör val av däck. Kör du långa sträckor kan det vara skönt med ett däck som ger bästa möjliga komfort. Ett däck med bra rullmotstånd minskar både bränsleförbrukningen och påverkan på miljön. Kör du mycket i trafikerade miljöer bör du välja ett däck med den bästa bromssträckan.

Däckmärkning

205

Däckets bredd i millimeter, mätt från sidovägg till sidovägg.

55

Däckets höjd, eller profilförhållande (55% av bredden).

R

Däckets mönster (R = Radial, D = Diagonal).

16

Däckets innerdiameter, fälgens diameter i tum.

T

Däcket är avsett för maxhastighet 190 km/h. Hastighetsindex: Den maxhastighet däcket är avsett för. Lägsta beteckningen är M = max 130 km/h, och högsta är Y = max 300 km/h. Anges med intervaller om 10 km/h.

Andra beteckningar: Tubeless = slanglöst däck (de flesta moderna däck), ULW = ultralätta däck, ultra light weight, E5 02052 = däcket är godkänt i Sverige och övriga Europa, DOT = däcket är godkänt i Sverige, övriga Europa och USA, M&S, M-S, MS, M.S. eller M+S: Mud and Snow är den märkning däcken ska ha på vintern, med eller utan dubbar, 1200 = tillverkat vecka 12 år 2000 (exempel på datummärkning), 0902 = tillverkat vecka 9 år 2002 (exempel på datummärkning).